Jaktradio (VHF) og GPS 

Jaktradio i Norge
Det finnes flere merker på markedet. Min ICOM fungerer bra. Felles for alle merker er at du må søke om konsesjon for å kunne kjøpe og bruke en jaktradio her til lands. Forhandlere av jaktradioer hjelper deg med å fylle ut en slik konsesjonssøknad.

Svenskene selger de samme modellene på det åpne markedet til en lavere pris, men ihht. norske regler er bruk av disse ulovlig uten norsk konsesjon.

Det er avsatt 6 frekvenser til jaktbruk i Norge. Disse seks frekvensene er da også ferdig programmert i en norsk, godkjent Jaktradio:

        Jakt kanal 1     143.9000 MHz
        Jakt kanal 2     139.4000 MHz
        Jakt kanal 3     143.3500 MHz
        Jakt kanal 4     138.8500 MHz
        Jakt kanal 5     143.2500 MHz
        Jakt kanal 6     138.7500 MHz

God kommunikasjon er til stor hjelp når flere skal jakte sammen. Under elgjakt og rådyrjakt jakter vi med høyere sikkerhet og større effektivitet. Det er lurt å benytte den kanalen som har minst trafikk der du skal jakte! Det er veldig forstyrrende for jakten hvis flere jaktlag opererer på samme frekvens!

Valg av VHF radio
Jeg kjøpte først en Zodiac PA2010 som virket veldig bra i 10 år... Ny investering i 2006: Icom Prohunt F34 m/ skogsantenne. Har stor nytte av en "bordlader/hurtiglader" som reduserer ladetiden fra mange timer timer til ca. 2 timer. Ekstern mikrofon og "øremusling" er også absolutt nødvendig for jaktbruk!

GPS (Global Positioning System)   Håndholdt GPS er et fint hjelpemiddel på tur og jakt. Garmin er markedsleder, men har mange konkurrenter og utfordres i tillegg av smarttelefon-appen Wehunt. Alle kan vise kart, slik at GPS'en til en viss grad kan erstatte papirkart/kompass. For å få fullt utbytte av GPS, bør du også ha egnet programvare på PC og detaljert kart for PC&GPS over det området der du skal benytte GPS'en. GPS for jakthunden finnes også i flere varianter, da kombinert med håndholdt GPS eller mobiltelefon. Hundens posisjoner blir dermed sendt via GSM til en mobiltelefon/GPS. Begrensningene med begge typer GPS er åpenbare: De er avhengige av batterier og de krever "fri sikt" til et antall satelitter på himmelen og/eller at det er GSM dekning i jaktområdet. Kart og kompass bør være med på turen uansett.

Jeg har plottet de fleste postene i elgjakt-terrenget. Ellers kan jeg lagre "ruter" og "veipunkter" - veivalg og steder - av interesse, slik at jeg enkelt kan finne disse igjen ved en senere anledning. Artig er det også å bruke "trip-teller". Den viser hastighet, tilbakelagt tid/distanse, hvor langt er det igjen til målet osv.

Jeg benytter en Garmin Alpha 100 (som settes i 320modus når vi er på elgjakt, da denne modusen brukes der.)